Kritikai gondolkodás

Hogyan legyünk tudatos médiafogyasztók? Mi a hír? Hogyan befolyásolják a világról alkotott képünket a híradók és hírportálok? Létezik-e független médium? Hogyan alakította át a médiapiacot a közösségi média?
Interaktív előadás Mohay Bence műsorvezetővel.

Hogyan legyünk tudatos médiafogyasztók?

Mohay Bence sportkommentátor, az M4 jelenlegi műsorvezetője

Napjainkban a média körülvesz bennünket, akár tudomást veszünk róla, akár nem. Akarva, akaratlanul médiafogyasztóvá, sőt, időnként magunk is hírforrássá válunk. A kritikai  médiafogyasztás jelentőségét nem lehet túlbecsülni abban a korban, amikor balkáni pincékből szerkesztett álhírportálok az Egyesült Államok választásaira is hatással lehetnek. 

Aligha lehetünk felelős felnőttek és sikeres vezetők, ha nem ismerjük ki magunkat a különböző médiumok és médiaműfajok között, és nem mozgunk otthonosan a médiauniverzumban.

Mi a hír? Hogyan tájékozódunk? Hogyan befolyásolják a világról alkotott képünket a híradók és hírportálok? Létezik-e független médium? Hogyan alakította át a médiapiacot a közösségi média? 

Ezen az interaktív előadáson a hallgatók bepillanthatnak az újságírás kulisszái mögé.  Megismerhetik a hírszerkesztés folyamatát és a manipulálás eszközeit. Lehetőségük nyílik összehasonlítani különböző hírportálok híradásait egyazon eseményről. Esettanulmányokon  keresztül megérthetik, miért nevezik a médiát a negyedik hatalmi ágnak. 

Az előadás célja, hogy a hallgatók tudatos és kritikus médiafogyasztóvá váljanak, képesek legyenek elkülöníteni a valós híreket az álhírektől, észrevegyék a rejtett motivációkat egy-egy közlemény, hír, hírműsor vagy hírportál publikálása mögött, és adott esetben képesek legyenek maguk is tudatosan tartalmat generálni, üzenetet eljuttatni a kívánt célközönséghez a médián keresztül.


A jelentkezésről: az előző honlapra szóló regisztrációd érvényes, az adataidat megtartottuk, ezért kérünk, hogy ne regisztrálj újra. Az első bejelentkezést új jelszó igénylésével teheted meg.

 

Dátum:
2022-10-03 | 18:00
Előadó:
Mohay Bence